Overzicht van alle wijnen in de categorie 'Rosé'

Rosé is de naam voor wijnen waarvan de kleur ergens tussen wit en rood inzit. 10 jaar geleden werd er nog nauwelijks rosé gedronken in Nederland, maar zo rond 2000 kwam de doorbraak, eerst vooral bij jongeren die rosé dronken op terrassen en op het strand, maar ondertussen is 15% van alle gedronken wijn in Nederland roze.

De smaak van rosé kan uiteen lopen van zeer droog en ingetogen van smaak, via fruitig en vrolijk tot zeer krachtig en kruidig en soms zoet of halfzoet.

Portugese Rosé wijn is vaak donkerder van kleur en kruidiger en krachtiger van smaak dan de Franse en Spaanse varianten. Regelmatig hebben ze ook een zoetje.

Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, net als rode wijn. Er is een drietal methodes om Rosé wijn te maken:

Door de schilletjes van de druiven een korte tijd te laten meeweken in het druivensap en daarna te verwijderen, waarna het sap zonder de schillen doorgist. De kleur van een wijn komt namelijk van de druivenschillen, dus hoe korter die meeweken hoe lichter de kleur van de uiteindelijke wijn wordt. En omdat ook de tannines in een wijn voor een groot deel van de schillen komt, heeft een rosé dus ook minder tannines dan een rode wijn. Hierdoor kun je rosé koud drinken, net als witte wijnen die helemaal geen tannines hebben. Deze methode wordt in de klassieke wijnwereld het meest toegepast.

De tweede methode om rosé te maken is door een klein beetje rode wijn door witte wijn te mengen. Dit mag overal in de wereld, behalve in Frankrijk en Spanje.

De derde methode heet “Vin Gris”. Dit zijn heel bleke rosé’s gemaakt als witte wijn, dus zonder inweking van schillen, maar van zeer donkerblauwe druivenrassen die dan toch nog een zweempje kleur aan de wijn geven. In het engels heet dit “blush wine”.

Vinha da Defesa RoséVan het wijnhuis Esporão komt deze prachtige Portugese rosé die gemaakt is van Syrah en Aragonês druiven.

Een heerlijk pallet van frambozen, bramen en kersen op de tong in combinatie met frisse zuren maken deze rosé de ideale zomerwijn. Ieder jaar weer haalt de Vinha da Defesa Rosé de finale van het Proefschrift Wijnconcours. Een toprosé dus.

Deze sprankelende Portugese rosé heeft in de neus subtiele aroma’s van bloemen en zomerfruit.

De licht bruisende Esteio Rosé wijn is heerlijk fris en de heeft een prachtig fruitige afdronk. Een klein zoetje en lichte sprankeling maakt deze Portugese rosé heerlijk speels en levendig met een fijne afdronk.

De prachtig vormgegeven fles maakt deze wijn perfect geschikt als cadeau.

Meia Pipa Rosé 2007

Regio: Terras do Sado

Meia Pipa Rosé 2007De Bacalhôa Meia Pipa Rosé is een rosé wijn  uit het wijngebied Terras do Sado in Portugal. Het aroma heeft tonen van aardbeien, framboosjes en wilde bloemen. Deze  rosé  is prettig droog en heeft een uitstekende balans. De afdronk is lang, fris en mineralig. Als rosé wat ouder wordt verliest deze vaak zijn ‘fruit’. Deze wijn is dan ook geen bewaarwijn, hij is het beste op smaak als u hem nu drinkt.