Welk wijnglas te gebruiken voor Portugese wijn?

Hoewel het uiteindelijk natuurlijk om de kwaliteit van de wijn gaat, is het kiezen van het juiste wijnglas voor de Portugese wijn heel belangrijk. Dit is niet alleen vanwege de presentatie, maar ook vanwege de specifieke karakteristieken die de verschillende soorten wijnglazen bezitten.

Rode Wijn

Rode wijn in glasEen rode wijnglas dient slechts voor een derde te worden gevuld. Hierdoor is het mogelijk het glas rond te draaien om zo de aroma’s goed vrij te laten komen.

Glazen voor rode wijn zijn in de loop der jaren steeds groter geworden. Traditionele glazen hebben een inhoud van 270 ml maar inmiddels zijn glazen van 415 ml gemeengoed. Overigens betekent dit niet dat er steeds meer wijn wordt geserveerd, het extra volume van het glas is bedoeld om de aroma’s nog beter vrij te laten komen.

Rode wijn dient op kamertemperatuur te worden geserveerd. Overigens is de kamertemperatuur in moderne huizen met centrale verwarming zo’n 20 graden wat aan de hoge kant. Bij het serveren van wijn wordt met kamertemperatuur ongeveer 18 graden bedoeld.

Wijnen met een hoog zuurgehalte kunnen erg zuur overkomen als de wijn te warm wordt gedronken. Koeler serveren zal deze wijnen beter tot hun recht doen komen. Het omgekeerde kan ook gebeuren. Bij een lager zuurgehalte zal een wijn lekkerder zijn als deze warmer wordt geserveerd, omdat de smaak dan wat beter naar voren kan komen.

Witte Wijn

Witte wijn in glasWitte wijn dient te worden geserveerd op een temperatuur van tussen de 6 en 12 graden Celsius. Frisse, fruitige witte wijnen dienen kouder te worden geserveerd dan de vollere witte wijnen.

Net zoals de rode wijnglazen zijn witte wijnglazen in de loop der jaren steeds groter geworden. Ze zijn echter altijd kleiner dan de rode wijnglazen. De grootte van witte wijnglazen varieert enorm. In de regel worden de grotere glazen gebruikt voor vollere witte wijn die door oxidatie beter tot hun recht komen.

Frissere witte wijn wordt over het algemeen in kleinere glazen geserveerd en het glas wordt bij deze wijn ook voller geschonken omdat bij oxidatie van deze wijn het genuanceerde aroma minder goed tot zijn recht komt. Witte wijnglazen zijn daarom ook smaller en hebben een nauwere opening.

Om te voorkomen dat de wijn opwarmt door de lichaamstemperatuur dient het glas bij de steel te worden vastgehouden.

Port Wijn

Port in wijnglasPort wijn dient te worden geserveerd in een smal wijnglas, dit glas dient slechts voor de helft gevuld te zijn om te voorkomen dat de alcohol aroma’s de overhand krijgen.

Glazen voor Port wijn zien er uit als een kleinere versie van het rode wijnglas. Het traditionele Port wijnglas is zo’n 15 centimeter hoog en heeft een inhoud van 190 milliliter.

Sommige wijndrinkers vinden dat het kleinere Port glas geen recht doet aan de complexe aroma’s en kiezen daarom voor een groter glas. Zo worden bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk glazen met een inhoud van maar liefst 450 ml als Port glas verkocht.