De Portugese wijnwetgeving

Sinds de toetreding van Portugal tot de Europese Unie in 1986 is de Portugese wijnwereld in een stroomversnelling geraakt. Veel bedrijven en cooperaties hebben geinvesteerd in moderne vinificatie-apparatuur, de werkomstandigheden in de wijngaarden is verbeterd en ook de kwaliteit van de wijnen uit Portugal is duidelijk vooruitgegaan.

Portugal hanteert verschillende aanduidingen op de etiketten:

DOC
IPR
Vinho Regional
Vinho de Mesa

DOC – Denominicaçao de Origem Controlada
De hoogste categorie, vergelijkbaar met de Franse appelation d’origine controlée, waar op dit moment 19 gebieden recht op hebben. De beroemdste daarvan zijn Porto, Douro, Dao, Madeira, Moscatel de Setubal, Vinho Verde en Bairrada.

IPR – Indicacao de Proveniencia Regulamentada
Voor deze nog altijd prestigieuze naam geldt een iets minder strakke regelgeving.
Op etiketten van wijnen met beide aanduidingen mag de term VQPRD (Vinho De Qualidade Produzido Em Região Demarcada) toegevoegd worden, de Europese term voor kwaliteitswijnen geproduceerd in een begrensd gebied.

Vinho Regional
Komt overeen met de Franse Vin de Pays. In Portugal hebben acht grote regio’s recht op deze aanduiding. De regels voor deze wijnen zijn losser. Vandaaar dat sommige wijnen van hoge kwaliteit toch als Vinho Regional worden verkocht. De makers hebben immers meer mogelijkheden om te experimenteren met druivensoorten en technieken.

Vinho de Mesa
Tafelwijn, de eenvoudigste categorie.