Overzicht van alle wijnen in de categorie 'Port'

Port of porto is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode wijn, geserveerd als aperitief of als desert wijn. Een andere naam voor port is portwijn, waarvan port de verkorting is.

Er bestaan verschillende soorten port, Ruby is de meestvoorkomende. Ruby port is een relatief jonge port met een robijnrode kleur. Tawny port dankt haar naam aan de taankleur, die is ontstaan doordat de wijn enige jaren op vat is gerijpt. Witte port wordt gemaakt van enkel witte druiven en wordt in de regel zo’n drie jaar gerijpt op het vat. Sinds begin 2009 is ook Rosé port een officiële portsoort.

In 1638 richtte de Duitse diplomaat Cristiano Kopke het gelijknamige wijnhuis in de Portugese Douro regio op dat alom erkend wordt als het eerste echte Porthuis in de geschiedenis van de Port wijn. In 2011 viert Kopke Porto het 373 jarig betaan van de Quinta São Luiz waar zovele gouden-medaille winnende wijnen zijn gemaakt. Maar het was pas in 1675 dat voor het eerst een zending uit de Douro naar Nederland werd gestuurd met de naam “Porto”, en pas in 1678 werd de eerste zending Port geregistreerd die naar Engeland werd verstuurd.

Deze fles Kopke Port is een antiek model, dat in de 17e eeuw veelal aan boord van schepen werd gebruikt, omdat een fles met zo’n brede basis minder snel kon omvallen. De fles is voorzien van een met de hand geschilderde tekst.

Deze Dow’s Vintage Port heeft een prachtig dik stroperig zwart/paarse kleur. Als een vintage port betaamt heeft deze wijn een diepe geur, vol zoete stroperige zwarte bessen, chocolade en kruiden. De smaak is krachtig en breed met de klassieke Dow’s licht droge afdronk. Sensationeel lekkere Vintage om te drinken.

2003 Quinta de Baldias Vintage PortDe 2003 Quinta de Baldias is een uitstekende late bottled vintage port. Rijke, complexe aroma’s van zacht donker fruit met aardse tonen van specerijen geven deze port een prachtig lange afdronk met een subtiele hint van pure chocolade.

Casa Ramos Pinto werd opgericht in 1880 door Adriano Ramos Pinto. Ramos Pinto werd al snel bekend door de innovativiteit en ondernemendheid. Dit ging samen met een goede kwaliteit van de wijnen en zorgde ervoor dat Ramos Pinto in begin van de 20ste eeuw verantwoordelijk was voor de helft van de wijnexport naar Zuid-Amerika.