Recept voor het maken van Bolinhos de Bacalhau

Hoewel ze in Noord-Portugal zijn ontstaan, worden deze goudgele beignets nu in het hele land geserveerd. Geef er piri-piri saus of wat partjes citroen bij. Een witte Esporão Reserva past hier uitstekend bij.

Benodigdheden

  • 250 g graatloze zoutevis (stokvis), geweekt
  • 2 bloemige aardappels, circa 300 g totaalgewicht
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine blonde ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 3 eetlepels van elk, gehakte verse bladpeterselie en verse koriander
  • Snufje cayennepeper
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Melk, naar behoefte
  • Olijfolie of plantaardige olie voor het frituren

Bereiding

Giet de zoutevis af, doe in een pan en giet er zo veel koud water over dat hij onderstaat. Breng tegen de kook aan en laat 10 tot 15 minuten sudderen tot de vis gaar is. Giet af en laat afkoelen. Breek de vis in stukjes en verwijder eventuele graatjes en stukjes vel. Doe in een keukenmachine en draai met korte stootjes tot fijne sliertjes. Doe in een kom.

Doe intussen de aardappels in een pan en giet er zo veel koud water bij dat ze onderstaan. Breng aan de kook en laat in 20 tot 30 minuten gaar koken. Giet ze af en laat iets afkoelen. Pel ze en stamp ze tot een puree. Schep de puree om met de zoutevis.

Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan op een matig vuur. Fruit er de ui in circa 8 minuten gaar in. Schep er de knoflook door en fruit nog 2 minuten. Schep het uimengsel om met het vismengsel. Schep er de eieren, peterselie en koriander door. Breng op smaak met cayenne- en zwarte peper. Klop er wat melk door als het mengsel te stijf is. Rol het mengsel tot balletjes van 3 cm doorsnee.

Giet een laagje olie van 5 cm in een diepe, zware koekenpan en verhit tot 190 graden. Doe een aantal balletjes tegelijk in de olie en frituur ze in circa 4 minuten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken. Dien op.