Rood, wit, droog of juist zoet? Met al die verschillende soorten wijn is het soms moeilijk kiezen.
Wijn komt het beste tot zijn recht het juiste moment in combinatie met het juiste gerecht.
Door de volgende vuistregels aan te houden, kom je een heel eind.
- Drink rode wijn bij vlees en droge witte wijn bij vis.
- Het niveau van het gerecht en de wijn moeten met elkaar overeenkomen. Bij een eenvoudige kipfilet serveer je dus niet de duurste wijn uit je collectie.
- Hoe pittiger het gerecht, hoe steviger de wijn. Anders proef je de wijn niet meer.
- Gerechten uit een bepaalde streek gaan vaak ook goed samen met wijnen uit dezelfde streek. Dit geldt ook voor kazen.
- Na het eten kies je voor een zoete wijn. Den bijvoorbeeld aan een witte dessertwijn zoals een Moscatel de Setubal of een lekkere port. Dat smaakt ook heerlijk in combinatie met een kaasplankje.
Als je dagelijks bij de maaltijd graag een glas wijn drinkt hoef je je overigens niet zo druk te maken over de combinatie met het eten wat op tafel staat. Het belangrijkste is het dat je een wijn drinkt die je lekker vind!
Voorgerechten | Schaaldieren | Vis | Beleg | Wit vlees & Gevogelte | Rood vlees | Wild | Zachte kaas | Pittige kaas | Dessert | |
Wit droog | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Zeer geschikt | ||||
Wit mild | Geschikt | Geschikt | Geschikt | Geschikt | ||||||
Rose droog | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Geschikt | Geschikt | |||||
Rose mild | Geschikt | Geschikt | ||||||||
Rood licht | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Zeer geschikt | ||||
Rood stevig | Zeer geschikt | Zeer geschikt | Zeer geschikt | |||||||
Mousserende wijn | Zeer geschikt | Geschikt | Geschikt | Geschikt | Zeer geschikt | Geschikt | Geschikt | Geschikt | Geschikt | Geschikt |
Champagnes | Zeer geschikt | Geschikt | Geschikt | Geschikt | Zeer geschikt | Geschikt | Geschikt | Geschikt | ||
Dessert wijn | Geschikt | Geschikt |