Rood, wit, droog of juist zoet? Met al die verschillende soorten wijn is het soms moeilijk kiezen.

Wijn komt het beste tot zijn recht het juiste moment in combinatie met het juiste gerecht.

Door de volgende vuistregels aan te houden, kom je een heel eind.

  • Drink rode wijn bij vlees en droge witte wijn bij vis.
  • Het niveau van het gerecht en de wijn moeten met elkaar overeenkomen. Bij een eenvoudige kipfilet serveer je dus niet de duurste wijn uit je collectie.
  • Hoe pittiger het gerecht, hoe steviger de wijn. Anders proef je de wijn niet meer.
  • Gerechten uit een bepaalde streek gaan vaak ook goed samen met wijnen uit dezelfde streek. Dit geldt ook voor kazen.
  • Na het eten kies je voor een zoete wijn. Den bijvoorbeeld aan een witte dessertwijn zoals een Moscatel de Setubal of een lekkere port. Dat smaakt ook heerlijk in combinatie met een kaasplankje.

Als je dagelijks bij de maaltijd graag een glas wijn drinkt hoef je je overigens niet zo druk te maken over de combinatie met het eten wat op tafel staat. Het belangrijkste is het dat je een wijn drinkt die je lekker vind!

  Voorgerechten Schaaldieren Vis Beleg Wit vlees & Gevogelte Rood vlees Wild Zachte kaas Pittige kaas Dessert
Wit droog Zeer geschikt Zeer geschikt Zeer geschikt Zeer geschikt Zeer geschikt     Zeer geschikt    
Wit mild Geschikt Geschikt Geschikt           Geschikt  
Rose droog   Zeer geschikt Zeer geschikt Zeer geschikt Geschikt     Geschikt    
Rose mild       Geschikt       Geschikt    
Rood licht     Zeer geschikt Zeer geschikt Zeer geschikt Zeer geschikt Zeer geschikt Zeer geschikt    
Rood stevig           Zeer geschikt Zeer geschikt   Zeer geschikt  
Mousserende wijn Zeer geschikt Geschikt Geschikt Geschikt Zeer geschikt Geschikt Geschikt Geschikt Geschikt Geschikt
Champagnes Zeer geschikt Geschikt Geschikt Geschikt Zeer geschikt     Geschikt Geschikt Geschikt
Dessert wijn Geschikt                 Geschikt